Συνταγές
Κολοκυθόπιτα με σάλτσα γιαουρτιού

Μια διαφορετική, αλλά ιδιαίτερα γευστική πίτα, απο τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, με πρωταγωνιστή το κολοκυθάκι.
Υλικά
Για την κολοκυθόπιτα
- 1 ½ κ. κολοκυθάκια, τριμμένα
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 4 αβγά
- 7 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- νιφάδες θαλασσινό αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για την κολοκυθόπιτα
- Πλένουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Ρίχνουμε αλάτι και βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι για 30-40 λεπτά, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
- Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Μόλις στραγγίσουν τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το αλεύρι και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα με τα κολοκυθάκια και τα μυρωδικά.
- Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά, μέχρι η κολοκυθόπιτα να ροδίσει.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- Εντωμεταξύ, σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον άνηθο, ανακτεύουμε με ένα κουτάλι και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο.
- Αφαιρούμε την κολοκυθόπιτα από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε συνοδεία σάλτσας γιαουρτιού.
Πηγή: Dimitris Skarmoutsos


